Με 85-88 λεπτά/λίτρο ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης – Άγνωστο τι θα γίνει με το επίδομα

Με 85-88 λεπτά/λίτρο ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης – Άγνωστο τι θα γίνει με το επίδομα

Το Μνημόνιο προβλέπει μείωση του επιδόματος κατά 50% – Ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί πλήρως

Ξεκινά από σήμερα στην τιμή των 85-88 λεπτών η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών. Την ίδια ώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το ακριβές σχέδιο διάθεσης, ούτε πώς και αν θα χορηγηθεί το επίδομα θέρμανσης.

Ασαφής είναι ακόμα η διαδικασία που θα χορηγηθεί το επίδομα, ούτε έχει ξεκαθαριστεί αν θα περικοπεί στο 50% όπως προβλέπει το μνημόνιο ή θα καταργηθεί πλήρως ή αν θα γίνουν αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τους δικαιούχους. Μιλώντας με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, εξετάζονται διάφορα σενάρια και αναμένεται η απόφαση να ληφθεί από την επόμενη εβδομάδα.

Μεταξύ των σεναρίων είναι να διατηρηθεί ως έχει το επίδομα θέρμανσης αλλά το ποσό να μειωθεί κατά 50% από τα 35 λεπτά στα 17,5 λεπτά.  Και έτσι οι δικαιούχοι θα αγοράσουν πετρέλαιο μεταξύ 67 και 70 λεπτά το λίτρο.

Επίσης, εξετάζεται το σενάριο να μη μειωθεί το ύψος της επιδότησης, αλλά να αλλάξουν τα κριτήρια για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, ώστε το συνολικό ποσό που θα διατεθεί να είναι μειωμένο κατά 50%. Έτσι μειώνονται οι δικαιούχοι σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο η τιμή θα διαμορφωθεί μεταξύ 50 και 53 λεπτών το λίτρο.

Η εναλλακτική πρόταση, η οποία είναι παρόμοια με εκείνη των βενζινοπωλών, προβλέπει να μειωθεί στα 13 λεπτά το λίτρο -από 23 που ήταν πέρυσι- ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με ταυτόχρονη κατάργηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Στην περίπτωση αυτή, η λιανική τιμή διαμορφώνεται γύρω στα 75 λεπτά το λίτρο. Ωστόσο, υπάρχει φόβος από το οικονομικό επιτελείο ότι μπορεί να χάσει έσοδα το κράτος, αλλά από την άλλη μπορεί να αποτελέσει και ένα κίνητρο για αύξηση της κατανάλωσης. Από την κατάργηση του επιδόματος αναμένεται να εξοικονομηθούν συνολικά περίπου 210 εκατομμύρια ή να μειωθεί ο ειδικός φόρος στα καύσιμα.

Σημειώνεται ότι κατά την περσινή περίοδο, πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά πήραν το επίδομα του 0,35 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν από πέρυσι, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:
-Κάθε άγαμος φορολογούμενος με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ.
-Κάθε ζευγάρι εγγάμων με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
-Κάθε μονογονεϊκή οικογένεια με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
-Για κάθε προστατευόμενο τέκνο του ενδιαφερόμενου το εισοδηματικό όριο των 40.000 ή 43.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ.

Πηγή: protothema.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*