Εισηγήσεις για 15%-20% έκπτωση φόρου σε όσους πληρώσουν άμεσα

Εισηγήσεις για 15%-20% έκπτωση φόρου σε όσους πληρώσουν άμεσα

Την ανάγκη να νομοθετηθεί άμεσα η έκπτωση φόρου για όσους σπεύσουν να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος, εφόσον η κυβέρνηση επιθυμεί να εφαρμοστεί άμεσα από την τρέχουσα χρήση, τόνιζαν στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με αφορμή τις εξαγγελίες Βαλαβάνη για τη χορήγηση μπόνους στους συνεπείς φορολογούμενους.

Όπως επεσήμαιναν, αυτό απαιτείται γιατί θα πρέπει να τροποποιηθεί ξανά η φόρμα υποβολής της δήλωσης Ε1, ώστε ο φορολογούμενος να επιλέγει πως θα πληρώσει άμεσα σε μία δόση τον φόρο του, ώστε ο φόρος να εκκαθαριστεί με την αναλογούσα έκπτωση και να πληρωθεί με την αντίστοιχη ταυτότητα οφειλής.

Ως προς το ύψος του μπόνους, έχουν γίνει πολλές προτάσεις, που κάνουν λόγο για έκπτωση μέχρι 15% ή και 20%,δηλαδή δεκαπλάσιο από εκείνο που ίσχυε παλαιότερα (1,5%) αλλά καταργήθηκε. Πιο ρεαλιστικά όμως φαντάζουν, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, σενάρια για χαμηλότερη έκπτωση, της τάξεως του 5%-10%.

Πέραν των κινήτρων για συνεπείς φορολογουμένους, ένα ακόμη μέτρο για την αύξηση των εσόδων που σχεδιάζει να εφαρμόσει άμεσα η κυβέρνηση είναι η καθιέρωση «λοταρίας» για την επιβράβευση με δώρα των φορολογουμένων που μαζεύουν αποδείξεις για τις αγορές τους.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να θεσπίσει αυτόματη διαδικασία με την οποία οι αποδείξεις που εκδίδονται από τις επιχειρήσεις και συλλέγονται από τους πελάτες-καταναλωτές θα μπαίνουν σε «λοταρία». Το σχέδιο που προωθείται προβλέπει, ειδικότερα, ότι κάθε φορολογούμενος θα αποστέλλει στο υπουργείο Οικονομικών μέσω του κινητού τηλεφώνου του, με μήνυμα SMS, τον αριθμό κάθε απόδειξης που έχει συλλέξει.

Οι κληρώσεις θα γίνονται κάθε μήνα και οι τυχεροί θα μπορούν να κερδίζουν δώρα, εκπτώσεις φόρου ή ποσά που θα κατατίθενται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό που δηλώνει ο φορολογούμενους.

 

Πηγή: newmoney.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*