ΙΚΑ: Με δανεισμό και… ενέχυρα θα πληρωθούν οι συντάξεις Φεβρουαρίου

ΙΚΑ: Με δανεισμό και... ενέχυρα θα πληρωθούν οι συντάξεις Φεβρουαρίου

«Αιμορραγεί» το ΙΚΑ. Με έλλειμα 250 εκατομμυρίων ευρώ και τις συντάξεις του Φεβρουαρίου να «αναμένουν» να πληρωθούν, το Ταμείο προβαίνει σε δανεισμό 100 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία των ασφαλισμένων του Δημοσίου και των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων, αλλά και σε συναλλαγές ρέπος που θα γίνουν μέσω τραπεζών, βάζοντας «ενέχυρο» ομόλογα ύψους 150 εκατ. ευρώ τα οποία κατέχει.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ημερησίας, η διοίκηση του Ταμείου αποφάσισε την προσφυγή στον δανεισμό από συγχωνευμένα στο ΙΚΑ ταμεία και την «αξιοποίηση» των ομολόγων για την «άντληση» ρευστότητας για 7 ημέρες (από 27 Ιανουαρίου έως 3 Φεβρουαρίου). Η απόφαση αυτή ήρθε μετά τη μείωση κατά 7% των εσόδων από εισφορές και κατά 15% από τις ρυθμίσεις οφειλών ενόψει των ανελαστικών πληρωμών που θα πρέπει να γίνουν στα τέλη Ιανουαρίου.

Η μείωση των εσόδων του ΙΚΑ, αν και ήταν αναμενόμενη μετά τη μείωση των συνεισπραττόμενων υπέρ ΟΑΕΔ και άλλων εισφορών, «διευρύνθηκε» ύστερα από την προκήρυξη των εκλογών, καθώς «πάγωσε» το ενδιαφέρον των οφειλετών για υπαγωγή σε ρύθμιση των οφειλών που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ και του ΚΕΑΟ: Ενώ εκδόθηκαν έως τις 30 Νοεμβρίου 21.942 αποφάσεις για ρύθμιση 627,4 εκατ. ευρώ, μετά την προκήρυξη των εκλογών και έως χθες οι αποφάσεις έφτασαν τις 24.211 (+2.269 σε 14 ημέρες) και το ρυθμιζόμενο ποσό στα 676,9 εκατ. ευρώ.

Πηγή: thestival.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*