Άνοιξε ο δρόμος για χωριστές φορολογικές δηλώσεις στα παντρεμένα ζευγάρια

Άνοιξε ο δρόμος για χωριστές φορολογικές δηλώσεις στα παντρεμένα ζευγάριαΗ απόφαση του ΣτΕ ότι τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν πλέον τη δυνατότητα να κάνουν ξεχωριστά φορολογική δήλωση, δίνει λύση σε πολλά ζευγάρια  που έφταναν έως και το… διαζύγιο ή την διάσταση προκειμένου να ξεφύγουν από φορολογικά βάρη.

Βέβαια αυτό δεν αποτελεί πανάκεια σε όλες τις περιπτώσεις, αφού κάποιες φορές συμφέρει το παντρεμένο ζευγάρι να κάνει κοινή δήλωση.

Πότε η κοινή δήλωση συμφέρει

Ενα ζευγάρι μπορεί να έχει και κοινή φορολογική δήλωση προκειμένου είτε να ξεφύγει ο ένας από τους δύο από τα τεκμήρια ή αν κάποιος δεν μπορεί να πιάσει το αφορολόγητο όριο.

Στην πρώτη περίπτωση, αυτήν των τεκμηρίων μπορεί ο ένας σύζυγος να καλύψει με τα εισοδήματά του την διαφορά που προκύπτει ώστε να μην επιβαρυνθεί ο άλλος.

Στη δεύτερη περίπτωση το ζευγάρι είναι πιο εύκολο να πιάσει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος, αφού το πλεονάζον ποσό κατά την εκκαθάριση μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο.

Χωριστές δηλώσεις όταν υπάρχουν χρέη

Οταν οι οφειλές μπαίνουν ανάμεσα στο ζευγάρι και την Εφορία, τότε πολλοί θα προτιμούσαν τη λύση των χωριστών δηλωσεων. Με μία απλή αίτηση στην εφορία μπορεί να ζητηθεί ο χωρισμός των οφειλόμενων ποσών σε δύο ξεχωριστές πράξεις ώστε οι οφειλόμενες δόσεις να αφορούν τα εισοδήματα εκάστου συζύγου και να μην καταβάλλονται από κοινού.

Σε αυτήν την περίπτωση δίνεται και η δυνατότητα στο ζευγάρι ώστε η επιστροφή φόρου που δικαιούται ο ένας εκ των δύο, να μην συμψηφιστεί με τις οφειλές του άλλου συζύγου.

Πηγή: thesspress.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*