Άνοιξε η αυλαία του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Άνοιξε η αυλαία του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΘεσσαλονίκηςΜια λιτή, ζεστή τελετή έναρξης με πολλές πινελιές χιούμορ σηματοδότησε το ξεκίνημα του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά.

Όλα ξεκίνησαν με ένα χιουμοριστικό βιντεάκι, με πρωταγωνιστές τη Θέμιδα Μπαζάκα και τον Στέλιο Μάινα, οι οποίοι ήταν και οι κεφάτοι παρουσιαστές της τελετής- ταιριαστή επιλογή, αφού οι δύο σπουδαίοι ηθοποιοί όχι μόνο έχουν αφήσει ανεξίτηλη σφραγίδα στο ελληνικό σινεμά αλλά αγαπούν και στηρίζουν τον θεσμό.

Η ομιλία της νέας Γενικής Διευθύντριας του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό, με την οποία υποδέχτηκε το κοινό, έγινε εξ ολοκλήρου στα ελληνικά.

Η κ. Ζαλαντό αναφέρθηκε στις βασικές έννοιες που απασχόλησαν φέτος τους διοργανωτές- την εκπαίδευση, την ανεκτικότητα και την προσβασιμότητα όλων ανεξαιρέτως στους χώρους της διοργάνωσης.

«Δεν πρόκειται για κενές λέξεις», μας είπε, «αλλά για υποσχέσεις που πραγματοποιούμε. Οι πιο όμορφες περιπέτειες είναι συλλογικές», συνέχισε η κ. Ζαλαντό και ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες που έκαναν μία σημαντική κινηματογραφική γιορτή πραγματικότητα.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε νούμερα: 1,4 εκατ. ευρώ εξασφαλίστηκαν μέσω του ΕΣΠΑ για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αλλά και για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που διεξάγεται κάθε Μάρτιο στην πόλη.

Ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια και στη διοργάνωση, και στο σινεμά γενικώς και στον τρόπο που το παρακολουθεί το παγκόσμιο κοινό.

«Ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ δεν εστιάζει πλέον μόνο στα βραβεία και στην παρέλαση των σταρ. Προτείνει, συνδέει, βοηθάει τους δημιουργούς», είπε μεταξύ άλλων, τονίζοντας τις αποφάσεις των νέων συντελεστών αφενός να ενώσουν άρρηκτα τη μεγάλη γιορτή με την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και να ενισχύσουν το ελληνικό σινεμά μέσα από τη διεθνοποίηση.

«Κάθε φορά που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη αισθάνομαι ανάταση», μας είπε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αρ. Μπαλτάς, δίνοντας έμφαση στη νέα δυναμική που απέκτησε ο θεσμός και κηρύσσοντας επισήμως την έναρξη.

Λίγο πριν από την προβολή της εξαιρετικής ταινίας του Τζιμ Τζάρμους, «Paterson», ακούσαμε τον ζεστό χαιρετισμό του διάσημου σκηνοθέτη προς το Φεστιβάλ, τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα, ενώ η βραδιά έκλεισε με πάρτι στην Αποθήκη Γ΄στο Λιμάνι.

Πηγή: real.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*