Ακόμη εννέα νησιά χάνουν την έκπτωση του μειωμένου ΦΠΑ

 

d0Ακόμη εννέα νησιά χάνουν την έκπτωση του μειωμένου ΦΠΑ

Καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ για τα περισσότερα από τα νησιά που είχαν διατηρήσει το προνομιακό αυτό καθεστώς, ενώ από την 1η Ιουλίου ο συντελεστής ανεβαίνει στο 24%, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το κόστος.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, από την 1η Ιουνίου 2016 ο μειωμένος ΦΠΑ 16% για τα λιγότερο τουριστικά ανεπτυγμένα νησιά καταργείται και ισχύουν οι αυξημένοι συντελεστές Εξαιρούνται της κατάργησης και παραμένουν σε ισχύ έως την 31.12.2016 οι ισχύοντες σήμερα συντελεστές Φ.Π.Α. για τα πλέον απομακρυσμένα νησιά. Τα νησιά που αναμένεται να χάσουν το πλεονεκτικό καθεστώς -σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα»- είναι: Σύρος, Θάσος, Ανδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος και Σίφνος.

Οι αλλαγές αυτές θα φέρουν μεγάλο κόστος και ταλαιπωρία στους επιτηδευματίες και τεράστιο πλήγμα στην οικονομία, ενώ θα πυροδοτήσουν τσουνάμι αυξήσεων στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών.

Στο μεταξύ, κοινή ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο και Οικονομίας Γ. Σταθάκη κατέθεσαν οι βουλευτές Ν. Μηταράκης, Χ. Αθανασίου, Ε. Κόνσολας και Ι. Βρούτσης σχετικά με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και το σχέδιο της κυβέρνησης για ενίσχυσή τους με ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα και πιθανώς λοιπά ισοδύναμα μέτρα, ιδίως όσο υπάρχει σε ένταση το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα.

 Πηγή: thestival.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*