220.000.000€ εισπράχθηκαν από τα 800.000.000€. Καταρρέει το πρωτογενές πλεόνασμα

220.000.000€ εισπράχθηκαν από τα 800.000.000€. Καταρρέει το πρωτογενές πλεόνασμα

 

 

Η ολοένα αυξανόμενη αδυναμία των φορολογούμενων να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έχει ανεβάσει τους… σφυγμούς στα στελέχη του ΥΠΟΙΚ. Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί με αγωνία τις κρατικές εισπράξεις του Ιανουαρίου και τα στοιχεία μόνο ενθαρρυντικά δεν χαρακτηρίζονται.

Εως και την Πέμπτη το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, είχαν καταβληθεί στις τράπεζες περίπου 220 εκατ. ευρώ, από τα 800 εκατ. συνολικά που αναμένονταν από τους πέντε φόρους οι οποίοι έπρεπε να εξοφληθούν έως και τις 31 Ιανουαρίου. Απομένει η κρίσιμη ημέρα της Παρασκευής, από την οποία θα προκύψουν στοιχεία το απόγευμα της Δευτέρας. Οι εισπρακτικές επιδόσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου- διάστημα στο οποίο ολοκληρώνεται ένας σημαντικός κύκλος φόρων στα ακίνητα- θα αποτελέσουν καταλύτη για το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Κάτι που βέβαια με τη σειρά του θα καθορίσει τις εισοδηματικές παροχές που θα δοθούν προεκλογικά, μια και ο Αντώνης Σαμαράς έχει δεσμευθεί ότι το 70% της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος θα επιστραφεί στους πολίτες. Η αδυναμία των φορολογούμενων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους όμως προβληματίζει για τις τελικές «επιδόσεις» σε αυτό τον τομέα.

Χαρακτηριστικό είναι πως το 2013, μόνο σε ό,τι αφορά τους φόρους ακινήτων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στο 1 δισ. ευρώ. Στο μεταξύ, ο Φεβρουάριος φέρνει νέες υποχρεώσεις για τους φορολογούμενους καθώς στα τέλη του μήνα αναμένονται 500 εκατ. ευρώ από τις τρεις δόσεις του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011, 2012 και 2013 καθώς και την τελευταία δόση του χαρατσιού για το 2013.

πηγή : arouraios.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*