Όλες οι ενέργειες του υπ. Οικονομικών για την ανάκτηση της λίστας Λαγκάρντ

Όλες οι ενέργειες του υπ. Οικονομικών για την ανάκτηση της λίστας Λαγκάρντ

Στο πλαίσιο της Διοικητικής Συνεργασίας των Φορολογικών Αρχών Ελλάδας- Γαλλίας έγιναν οι διαδικαστικές ενέργειες για τη μετακίνηση της τριμελούς αντιπροσωπείας στο Παρίσι με σκοπό την εκ νέου αναζήτηση της λίστας Λαγκάρντ.

Έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενημερώνει για όλες τις ενέργειες, βήμα προς βήμα, από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2012 και μετά, όταν δηλαδή ο κ. Στουρνάρας με δημόσια δήλωσή του διαβεβαίωνε ότι εφόσον το ΣΔΟΕ δεν εντοπίσει το CD, θα ζητηθεί εκ νέου αντίγραφο.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, την ερώτηση είχαν καταθέσει οι βουλευτές Θοδωρής Δρίτσας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Σταύρος Κοντονής και Παναγιώτης Κουρουμπλής και στην απάντηση του κ. Στουρνάρα που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 24 Ιανουαρίου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι στις 12 Οκτωβρίου 2012, ο υπουργός Οικονομικών απηύθυνε επιστολή, με την οποία ζήτησε την ανάκτηση της κοινώς γνωστής ως «λίστας Λαγκάρντ» από τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Π. Μοσκοβισί.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών απάντησε καταφατικά με σχετική τηλεφωνική επικοινωνία στις 9.11.2012 και με επίσημη επιστολή του στις 15.11.2012.

Όπως εξάλλου διευκρινίζει ο κ. Στουρνάρας στις 15 Νοεμβρίου 2012, ζήτησε από τη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΔΟΣ), δηλαδή, την καθ΄ ύλην αρμόδια για τη διεθνή διοικητική συνεργασία στον τομέα της άμεσης φορολογίας Υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να συνταχθεί άμεσα σχέδιο επιστολής του υπουργού προς τον Γάλλο ομόλογό του που να ορίζει ως σημείο επαφής για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ελληνικών και γαλλικών αρχών τη ΔΔΟΣ. Στις 20 και 22 Νοεμβρίου 2012, η γαλλική αρμόδια αρχή επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη ΔΔΟΣ για να πληροφορηθεί σχετικά με το περιεχόμενο του ελληνικού αιτήματος και στις 5 Δεκεμβρίου 2012, διαβιβάστηκε η επιστολή του κ. Στουρνάρα προς τον Γάλλο ομόλογό του.

Από τα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στη Βουλή προκύπτει ότι υπήρξε σειρά επαφών μεταξύ της ΔΔΟΣ και της αρμόδιας γαλλικής αρχής για τη ρύθμιση διαδικαστικών θεμάτων μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 2012 που εκδόθηκε η απόφαση συγκρότησης τριμελούς αντιπροσωπείας που θα μετέβαινε στη Γαλλία για την παραλαβή της λίστας.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 16.30 παραδόθηκε από τον εκπρόσωπο της αρμόδιας γαλλικής αρχής Eduard Marcus (Υποδιευθυντή Φορολογικών Ελέγχων του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών) το υλικό υπό μορφή CD και το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας διέθεσε κρατικό όχημα για τη μετάβαση της τριμελούς αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο.

Το διαβιβασθέν υλικό παραδόθηκε στις 21 Δεκεμβρίου και ώρα 1.00 εντός του χώρου των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ, μετά την άφιξη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα από την εκπρόσωπο της ΔΔΟΣ Σμαράγδα Πιτένη, στον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Στυλιανό Στασινόπουλο, ως εκπροσώπου της αρμόδιας ελεγκτικής αρχής, παρουσία του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος κ. Πεπόνη. Στη συνέχεια το υλικό παραδόθηκε στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Αττικής, ώστε να αξιοποιηθεί και να διενεργηθεί πλήρης φορολογικός έλεγχος και διασταυρώσεις των δηλωθέντων στοιχείων.

Στους βουλευτές που είχαν καταθέσει την ερώτηση ο κ. Στουρνάρας έχει διαβιβάσει και όλα τα έγγραφα που επικαλείται για τις συνεννοήσεις με τη γαλλική πλευρά ως και τις επιστολές με την ένδειξη «εμπιστευτικό» που αντηλλάγησαν με τον Γάλλο ομόλογό του.

 

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*