Τον Μάρτιο το πόρισμα της κυβέρνησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Τον Μάρτιο το πόρισμα της κυβέρνησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Πρόσθετο χρόνο έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στην ομάδα εργασίας που έρευνα τα αρχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε σχέση με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων προκειμένου να του καταθέσει το τελικό πόρισμά της.

Έργο της ομάδας εργασίας είναι η έρευνα των αρχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκειμένου να συγκεντρωθούν με τρόπο μη αμφισβητήσιμο και ιστορικά τεκμηριωμένο πιθανές απαιτήσεις από τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Αν και το σχετικό πόρισμα θα έπρεπε να παραδοθεί στον κ. Σταϊκούρα έως την 31 Δεκεμβρίου 2012, ο όγκος των στοιχείων που είναι σε επεξεργασία σε συνδυασμό με τη δύσκολη τεκμηρίωση των δεδομένων οδήγησαν στην παράταση της διαδικασίας έως τις 8 Μαρτίου 2013.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει τοποθετήσει στα 165 δισ. ευρώ περίπου το ύψος των γερμανικών αποζημιώσεων και του καταναγκαστικοί δανείου.

Σημειώνεται πως οι διεκδικούμενες οφειλές είναι δύο κατηγοριών το κατοχικό δάνειο, ύψους 3,5 δισ. δολαρίων του 1938 που σήμερα ανέρχεται σε 54 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους και οι επανορθώσεις για τις καταστροφές στις υποδομές κατά τη διάρκεια της κατοχής, ύψους 7,1 δισ. δολαρίων, αγοραστικής αξίας 1938 που υπολογίζονται σε 108,43 δισ. ευρώ χωρίς τους νόμιμους τόκους.

 

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*