«Συμβιβαστική λύση» για την Ελλάδα αναζητούν ΔΝΤ-ΕΕ

Για σύγκρουση, η οποία βρίσκεται προ των πυλών στο αυριανό Eurogroup, καθώς το ΔΝΤ παραμένει αμετακίνητο στις θέσεις του και αξιώνει από την ευρωζώνη να προχωρήσει «πάση θυσία» σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κάνει λόγο η βελγική φλαμανδόφωνη εφημερίδα «Ντε Στάνταρντ», σε δημοσίευμά της με τον τίτλο «εκ νέου η Ελλάδα το μήλον της Έριδος για την Ευρώπη».

Επισημαίνεται δε, ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι κεφαλαιώδους σημασίας για το ΔΝΤ, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα πάρει πίσω τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα διάσωσης. Οι πολιτικές σκοπιμότητες που παρεμποδίζουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δώσουν το πράσινο φως για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους αφήνουν παγερά αδιάφορο το ΔΝΤ, σημειώνει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα τονίζει, ωστόσο, ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η διαφορά που έχει ανακύψει μεταξύ της ΔΝΤ και της ΕΕ για το ελληνικό χρέος είναι δυνατό να διευθετηθεί, καθώς θα μπορούσε να βρεθεί μια «συμβιβαστική» λύση.

Σύμφωνα, όμως, με την εφημερίδα, η Γερμανία εξακολουθεί να αντιτίθεται με σφοδρότητα στην προοπτική μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

«Αναπόφευκτη» χαρακτηρίζει, από την πλευρά της, μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η εφημερίδα «Ντε Μόργκεν», προσθέτοντας όμως ότι κάτι τέτοιο θα στοιχίσει μερικά δισεκατομμύρια ευρώ στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το θέμα της διαγραφής του ελληνικού χρέους πρόκειται να τεθεί στο αυριανό Eurogroup και επισημαίνεται ότι τυχόν απόφαση αναδιάρθρωσης μέρους του ελληνικού χρέους θα έχει «πολύ σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις» για τις χώρες της ευρωζώνης, καθώς η Ελλάδα έχει δανειστεί τα τελευταία χρόνια περίπου 300 δισ. ευρώ. Το μισό από το χρέος αυτό να διαγραφεί, το κόστος για το Βέλγιο θα φτάνει τα 3,5 δισ. ευρώ, επισημαίνει η εφημερίδα.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ξεκίνησε από το ΔΝΤ. Ωστόσο, προσθέτει η εφημερίδα, η άποψη του τελευταίου δεν έχει πολλούς υποστηρικτές στην ευρωζώνη, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να πειστεί η κοινή γνώμη χωρών, όπως η Γερμανία, για την αναγκαιότητα μιας νέας διαγραφής του ελληνικού χρέους που θα αφορά πλέον τον επίσημο τομέα.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*