Στο χείλος της …διχοτόμησης η Ουκρανία

Στο χείλος της ...διχοτόμησης η ΟυκρανίαΣτο χείλος της ...διχοτόμησης η Ουκρανία

 

 

Αυξάνεται διαρκώς ο φόβος της διχοτόμησης στην Ουκρανία. Η καθαίρεση Γιανουκόβιτς από τη Βουλή, η άρνησή του να παραιτηθεί, η επίθεση της αντιπολίτευσης με αίτημα να γίνουν εκλογές στις 25 Μαρτίου και το κλίμα έντασης που διατηρείται μετά το κάλεσμα της Τιμοσένκο προς τους διαδηλωτές βαραίνουν πάρα πολύ το κλίμα και καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη τη συνεννόηση των δύο πλευρών.

Ειδικότερα καθαίρεση Γιανουκόβιτς από τη Βουλή, η προκήρυξη εκλογών για τις 25 Μαΐου, αλλά και η απελευθέρωση της Τιμοσένκο «φουντώνουν» και πάλι την κόντρα Δύσης-Ρωσίας για το μέλλον της Ουκρανίας. Όσο για τον Γιανουκόβιτς, δηλώνει πρόεδρος από άγνωστη τοποθεσία. Οι τελευταίες αναφορές – μεταξύ πληροφοριών και φημών – τον θέλουν στα ανατολικά της χώρας, μετά από υποτιθέμενη ανεπιτυχή απόπειρα να φύγει στη Ρωσία ενώ στο τελευταίο του διάγγελμα απέρριψε την αποπομπή του που ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο, λέγοντας πως δεν παραιτείται.

Η ίδια η Τιμοσένκο πραγματοποίησε αρχηγική εμφάνιση στην πλατεία Ανεξαρτησίας, μιλώντας ενώπιον χιλιάδων οπαδών της τους κάλεσε να κρατήσουν ζωντανή τη φλόγα των διαδηλώσεων.

Η πρώην πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για την απογοήτευση που εισέπραξαν από τους πολιτικούς.

Μιλώντας στους διαδηλωτές από αναπηρικό καροτσάκι, η ίδια τόνισε ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα έπρεπε να «εξαναγκαστεί να έλθει» στην πλατεία.

«Η Ουκρανία θα διαλυθεί χωρίς εσάς» είπε στους χιλιάδες συγκεντρωμένους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, δεσμεύθηκε ενώπιόν τους ότι όσοι ευθύνονται για τα εγκλήματα των τελευταίων ημερών θα λογοδοτήσουν.

Ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, λέγοντας ότι δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί.

Παράλληλα, αναφερόμενος στα γεγονότα των τελευταίων ημερών έκανε λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος. Με ανακοίνωσή της η ουκρανική κυβέρνηση εγγυάται την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη νέα διοίκηση της χώρας, τονίζοντας ότι όλα τα υπουργεία εργάζονται κανονικά. «Η παρούσα κυβέρνηση θα μεταβιβάσει με πλήρη ευθύνη την εξουσία στο πλαίσιο του συντάγματος και της νομοθεσίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Τα γεγονότα που παρακολουθούμε να συμβαίνουν στη χώρα αποτελούν παράδειγμα ενός πραξικοπήματος» δήλωσε ο ίδιος.

«Δεν προτίθεμαι να παραιτηθώ. Εκλέχθηκα νόμιμα και δεν έχω στόχο να εγκαταλείψω τη χώρα» συνέχισε.

Παράλληλα, αμφισβήτησε τη νομιμότητα των αποφάσεων της Βουλής, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να υπογράψει καμία συμφωνία με τους μαφιόζους που «τρομοκρατούν» την χώρα.

Κατήγγειλε επίσης ότι το αυτοκίνητό του δέχθηκε πυροβολισμούς στο Κίεβο. «Όμως εγώ δεν φοβάμαι» προσέθεσε ο ίδιος μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο στο Χάρκοβο.

Νωρίτερα είχε υποβάλει την παραίτησή του ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης του Γιανουκόβιτς Βολίντιμιρ Ρίμπακ, επικαλούμενος λόγους υγείας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Κατά την ομιλία του σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, όπου συζητείται η πρόταση της αντιπολίτευσης για άμεση παραίτηση του Γιανουκόβιτς, ο Βιτάλι Κλίτσκο ζήτησε να διεξαχθούν εκλογές μέχρι τις 25 Μαΐου και κάλεσε το κοινοβούλιο να υιοθετήσει άμεσα απόφαση με την οποία να ζητεί από τον Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί.

Πηγή: Imerisia.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*