Στα «μαλακά» ο Πιστόριους – Ένοχος για φόνο εξ αμελείας

Στα "μαλακά" ο Πιστόριους - Ένοχος για φόνο εξ αμελείας

 

 

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκεί η ανάγνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου για την δολοφονία της Ρίβα Στίνκαμπ από τον Όσκαρ Πιστόριους. Η ετυμηγορία ανακοινώθηκε από την Τοκοζίλε Μασίπα. Για άλλη μια φορά ανέφερε πως δεν προέκυψε προμελέτη στη δολοφονία η οποία αποδίδεται σε αμέλεια.

Η απόφαση: Αθώος για φόνο εκ προμελέτης. Ένοχος για φόνο εξ αμελείας. Αθώος για οπλοκατοχή (κρίνεται νόμιμη).

Προηγήθηκε την Πέμπτη η μαραθώνια ανάγνωση του σκεπτικού της απόφασης από την δικαστή, η οποία αφού αμφισβήτησε την εγκυρότητα μαρτύρων, έριξε στα μαλακά τον Πιστόριους, λέγοντας ότι δεν αποδείχθηκε προμελέτη.

Η κοινή γνώμη περίμενε στην πλειονότητά της άλλη απόφαση από εκείνη στην οποία κατέληξε το δικαστήριο στη νοτιοαφρικανική πρωτεύουσα. Η δικαστής είπε ότι ο νοτιοαφρικανός ολυμπιονίκης και παραολυμπιονίκης δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα σκότωνε τη σύντροφό του Ρίβα Στέενκαμπ, η οποία βρισκόταν πίσω από την πόρτα του μπάνιου.

«Δεν αποδείχθηκε ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος για φόνο εκ προμελέτης. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να το αποδεικνύουν», είπε η δικαστής.
Επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος εσφαλμένα πίστεψε ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο τη στιγμή που πυροβολούσε, σκοτώνοντας τη σύντροφό του.

«Προκύπτει λοιπόν ότι ο κατηγορούμενος θεωρούσε ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο και δεν μπορεί κατά συνέπεια να θεωρηθεί ένοχος για δολοφονία», δήλωσε η Τοκοζίλε Μασίπα, η οποία δέχεται την «αμέλεια» από την πλευρά του Πιστόριους για την πράξη του.

«Είμαι της γνώμης ότι ο κατηγορούμενος ενήργησε υπερβολικά γρήγορα και έκανε υπερβολική χρήση βίας. Στις συνθήκες αυτές, είναι σαφές πως επέδειξε αμέλεια» δήλωσε η δικαστής Τοκιζίλε Μασίπα

Η απαλλαγή του Πιστόριους από την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης σημαίνει ότι η ποινή που θα του επιβληθεί θα είναι κάτω των 25 ετών.

Πηγή: thestival.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*