Σουλτς σε Σαμαρά: Ανοίξτε άμεσα την ΕΡΤ

Τι αναφέρει η σημερινή επιστολή του Προέδρου του ΕΚ Martin Schulz προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αναφορικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ
Σουλτς σε Σαμαρά: Ανοίξτε άμεσα την ΕΡΤ

Με επιστολή του σήμερα προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz εκφράζει την ανησυχία του ΕΚ για την αιφνίδια απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με τη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ.

«Με βάση τη Συνθήκη του Άμστερνταμ και του σχετικού Πρωτοκόλλου, η λειτουργία των δημόσιων φορέων μετάδοσης στα Κράτη Μέλη συνδέεται με τις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες κάθε κοινωνίας, καθώς και με την ανάγκη διατήρησης της πολυφωνίας στα ΜΜΕ», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, θα προκαλούσε μεγάλη ανακούφιση στην Ευρώπη αν η κυβέρνηση άλλαζε την απόφασή της και άνοιγε την ΕΡΤ, με τις όποιες αναγκαίες αλλαγές, αλλά πάντα με ανοιχτή τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Πληθαίνουν την ίδια ώρα οι αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδας για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ. Την άμεση επαναφορά του σήματος της ΕΡΤ ζήτησε σήμερα από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) Ζαν Πολ Φιλιπό, γνωστοποιώντας παράλληλα πως το απόγευμα θα παραδώσει στον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα επιστολή 70 διεθνών δικτύων με αίτημα την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Δείτε το πλήρες κείμενο της επιστολής (μετάφραση από το πρωτότυπο στην αγγλική)

ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΡΤ ΖΗΤΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΚ, MARTIN SCHULZ

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με έκπληξη και λύπη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πληροφορήθηκε την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη διακοπή λειτουργίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ΕΡΤ, χωρίς προειδοποίηση και χωρίς να έχει προηγηθεί δημοκρατικός διάλογος στο πλαίσιο της Κυβέρνησης , της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και με τους φορείς.

Με βάση τη Συνθήκη του Άμστερνταμ και του σχετικού Πρωτοκόλλου, η λειτουργία των δημόσιων φορέων μετάδοσης στα Κράτη Μέλη συνδέεται με τις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες κάθε κοινωνίας, καθώς και με την ανάγκη διατήρησης της πολυφωνίας στα ΜΜΕ.

Παράλληλα, η Συνθήκη αναγνωρίζει την αρμοδιότητα των Κρατών Μελών να διασφαλίζουν τη χρηματοδότηση της δημόσιας υπηρεσίας. Σύμφωνα με το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελευθερία και η πολυφωνία των Μέσων θα πρέπει να γίνεται σεβαστή, ενώ θα πρέπει να διασφαλίζεται η έγκαιρη ενημέρωση και διαβούλευση με τους εργαζομένους ή τους εκπροσώπους τους, στα ανάλογα κλιμάκια, στις περιπτώσεις και υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εθνική νομοθεσία και πρακτική.

Κατά τη γνώμη μας, η αιφνίδια απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να προβεί στη διακοπή λειτουργίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, θέτει σοβαρά ερωτήματα για τη συμβατότητα της με το θεμελιώδες νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χωρίς να αμφισβητείται η αρμοδιότητα των Ελληνικών αρχών να αποφασίζουν και να εφαρμόζουν στρατηγικές για το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις ανησυχίες που εγείρει αυτή η απόφαση σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο στο πλαίσιο της δημοκρατικής λήψης αποφάσεων.

Υπό το φως των ανωτέρω, θα βλέπαμε με ανακούφιση την αναθεώρηση από την Ελληνική Κυβέρνηση της απόφασης της για το κλείσιμο του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και τη διατύπωση εναλλακτικών λύσεων αναφορικά με την απαραίτητη αναδιάρθρωση του, αλλά με διατήρηση της λειτουργίας του.

Με εκτίμηση,

Martin Schulz».

 

ΠΗΓΗ: news247.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*