Σοκ! Σε ομαδικούς τάφους καταλήγουν τα νεκρά νεογνά εν έτει 2013

Αποκρουστική είδηση, κάνει το γύρο του διαδικτύου. Το 2013, τα…

νεογνά που έχαναν τη ζωή τους, αντί να παραδοθούν στους γονείς για να ταφούν από τις οικογένειες, θάβονταν σε ομαδικούς τάφους, από τους υπεύθυνους των μαιευτηρίων!Σοκ! Σε ομαδικούς τάφους καταλήγουν τα νεκρά νεογνά εν έτει 2013

 

Σύμφωνα με το «protothema.gr», η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας μετά από σχετική καταγγελία μητέρας όταν η Διεύθυνση Κοιμητηρίων του δήμου Αθηναίων αρνήθηκε να επιτρέψει στη μητέρα την εκταφή τής σορού του νεογνού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και παράδοση στη χώρα μας.

Η μητέρα απευθύνθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη και απο εκείνη τη στιγμή άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της ανατριχιαστικής αυτής υπόθεσης.

Όπως αναφέρει η Αρχή, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, το 2009 «τα νεκρά νεογνά θα πρέπει να τυγχάνουν της μεταχείρισης που επιφυλάσσεται και στους ενήλικες νεκρούς. Θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για υποχρεωτική φύλαξη κάθε σορού του νεογνού ατομικά. Οι σοροί των νεογνών θα πρέπει να ενταφιάζονται με διακριτό ατομικό τρόπο κατόπιν έκδοσης εξατομικευμένων ληξιαρχικών πράξεων».

Ήδη, από το 2008 ο Συνήγορος του Πολίτη, σε ειδική έκθεσή του για τους όρους λειτουργίας των κοιμητηρίων, μεταξύ άλλων, είχε αναδείξει το ζήτημα της μη σύννομης ομαδικής ταφής βρεφών σε κοιμητήριο του δήμου Αθηναίων.

Εξετάζοντας την καταγγελία η Αρχή διαπίστωσε ότι είχε, όντως, πραγματοποιηθεί ομαδική ταφή, με συνέπεια να υπάρχει πρόβλημα διαχωρισμού των σορών και αυτό θα ήταν εμπόδιο στην εκταφή της σορού του συγκεκριμένου βρέφους, ενώ ταυτόχρονα επισήμανε ότι δεν ακολουθήθηκε νόμιμη διαδικασία ως προς την έκδοση άδειας ταφής.

Στη συνέχεια, ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε να αποσαφηνιστεί με ασφάλεια αν στον συγκεκριμένο τάφο ήταν πράγματι ενταφιασμένο το βρέφος. Στην περίπτωση αυτή πρότεινε να ειδοποιηθεί επισήμως η πολίτης για τη δυνατότητα εκταφής της σορού, η οποία αν δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί εξατομικευμένα, να γίνει για όλες τις σορούς από κοινού. Ως προς το διοικητικό σκέλος της υπόθεσης και την ακολουθούμενη μη σύννομη πρακτική από τις υπηρεσίες του δήμου, η Αρχή θεώρησε ότι ο δήμος θα πρέπει να επιδιώξει τη συμμόρφωσή τους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Τελικά, η αρμόδια υπηρεσία υιοθέτησε τις προτάσεις του Συνηγόρου και παράλληλα προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, απευθυνόμενη και προς τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου, στο μέτρο που την αφορά, να εφαρμόζεται από όλους η ισχύουσα νομοθεσία ως προς τη φύλαξη, ταφή και εκταφή των νεογνών.

ΠΗΓΗ: thestival.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*