«Πρεμιέρα» για τα πρόστιμα

 

 «Πρεμιέρα» για τα πρόστιμα

 

Λήγει αύριο 20/02 η προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για τα νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Με ενημερωτικό σημείωμα που έστειλε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενημερώνει τους υπόχρεους για τις συνέπειες που θα υποστούν σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σημείωμα «Θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας ενημερώσουμε ότι από 01/01/2014 έχει τεθεί σε ισχύ ο νόμος 4174/2013 ο οποίος, μεταξύ άλλων, προβλέπει σημαντικές αλλαγές στα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περιπτώσεις μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής όλων των δηλώσεων.
Το πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος 4174/2013 για τις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία που δεν θα υποβάλλουν εμπρόθεσμα τη δήλωση ΦΠΑ, ανέρχεται στα 2.500 ευρώ εφόσον το αποτέλεσμα της δήλωσης είναι χρεωστικό. Βέβαια, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο, μεταξύ άλλων θα προβλέπει και τη μείωση των προστίμων για την εκπρόθεσμη υποβολή των χρεωστικών δηλώσεων. Από τη διατύπωση του νόμου θα φανεί αν οι μειώσεις θα ισχύσουν και για τα πρόστιμα που θα βεβαιωθούν αυτή την εβδομάδα κάτι που είναι και το πιο πιθανό.
Εκτός από τις μειώσεις των προστίμων, το φορολογικό νομοσχέδιο θα ενσωματώνει:
Την εξαγγελία για αύξηση του ακατάσχετου ορίου των μισθών από τα 1000 στα 1500 ευρώ
Την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος φορολόγησης για τα επιδόματα επικινδυνότητας των ένστολων
Τις αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί για την τήρηση των βιβλίων από τους αγρότες
Τις αλλαγές στον φόρο υπεραξίας των ακινήτων (αναμένεται απαλλαγή από τον φόρο για όσους έχουν τα ακίνητα στην κατοχή τους για χρονικό διάστημα άνω των 25 ετών) αλλά και των μετοχών
Τη θέσπιση «πλαφόν» στο πρόστιμο που επιβάλλεται σε όσους συλλαμβάνονται να μην εκδίδουν αποδείξεις.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*