Κυβερνητική κρίση λόγω αντιρατσιστικού

Κυβερνητική κρίση προκαλούν οι χειρισμοί του Μεγάρου Μαξίμου σχετικά με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, αναδεικνύοντας την ιδεολογική απόσταση που χωρίζει τη ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι σηκώνουν τους τόνους, ενώ ο πρωθυπουργός εμφανίζεται προβληματισμένος για τις εξελίξεις. Νέα προσπάθεια συνεννόησης των τριών πολιτικών αρχηγών θα επιχειρηθεί την Πέμπτη, στη διάρκεια νέας σύσκεψης στο Μαξίμου.

 Κυβερνητική κρίση λόγω αντιρατσιστικού

Έτσι όπως εξελίχθηκε η συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου, δύο ενδεχόμενα προβάλλονται ως πιθανά: είτε θα υποχωρήσει ο πρωθυπουργός και θα κατατεθεί το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη στη Βουλή, οπότε θα υποστεί πολιτικό πλήγμα, είτε με την προώθηση της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ, με την οποία συμφωνεί η ΔΗΜΑΡ και επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ, κινδυνεύει εάν την καταψηφίσει η ΝΔ να συμπαραταχθεί με την Χρυσή Αυγή.
Μέχρι αυτήν την ώρα, από το περιβάλλον του πρωθυπουργού αποκλείεται, πάντως, το ενδεχόμενο κατάθεσης του νομοσχεδίου εκ μέρους της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με Τα Νέα, σε περίπτωση που προωθηθεί στη Βουλή η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, στελέχη του Μαξίμου ανέφεραν πως η ΝΔ θα καθορίσει τη στάση της ανάλογα με το περιεχόμενο της πρότασης νόμου.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που προκαλεί αναταράξεις στη συμμαχική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός στριμώχθηκε από τους δυο εταίρους του, κατά την σύσκεψη, σε μια συζήτηση με μεγάλη ένταση, η οποία επεκτάθηκε και στο θέμα του συντονισμού της κυβέρνησης και των κανόνων λειτουργίας του κυβερνητικού σχήματος και της Βουλής, αλλά και της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων.

Μάλιστα, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αρνήθηκαν να δεχθούν στη σύσκεψη να παραστεί και να τους ενημερώσει ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης. Ειδικά ο κ. Βενιζέλος του καταλογίζει ευθύνες για την καθυστέρηση της προώθησης της τροπολογίας που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για την ανάσχεση της ανεργίας, ενώ υπάρχει μεγάλη δυσφορία για τις επιδόσεις του κ. Βρούτση σε ένα ιδιαίτερα νευραλγικό πόστο. Πάντως, το θέμα της ανεργίας απασχόλησε επί αρκετή ώρα τη σύσκεψη των αρχηγών και αναδείχθηκε ως η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αρκετά προβληματισμένος από την κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά έχει δώσει εντολή να μην τορπιλιστεί το κλίμα.

 

ΠΗΓΗ: thestival.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*