Κινητοποιήσεις και αύριο στην Αθήνα

Με τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3.00 το απόγευμα και συλλαλητήριο στις 1.30 μετά το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος, συμμετέχουν αύριο η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση κατά των πολιτικών λιτότητας.

Οι κινητοποιήσεις οργανώνονται μετά από απόφαση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και θα πραγματοποιηθούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ισπανία και την Πορτογαλία έχει εξαγγελθεί 24ωρη γενική απεργία, ενώ στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ιταλία, η GGIL διοργανώνει τετράωρη στάση εργασίας και διαδηλώσεις.

Στη Γαλλία οι CGT, CFDT και FO έχουν προγραμματίσει 25 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Η DGB Γερμανίας θα πραγματοποιήσει, το μεσημέρι της Τετάρτης, συλλαλητήριο στο Βερολίνο, ενώ έχει αναρτήσει και σημαίες της ΓΣΕΕ στα κεντρικά γραφεία της γερμανικής συνομοσπονδίας.

Ανάλογες δράσεις θα γίνουν και στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ολλανδία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Στην Αυστρία, η αυστριακή συνομοσπονδία έχει εκδώσει καρτ-ποστάλ με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες», οι οποίες θα διανεμηθούν στους πολίτες, ενώ έχει αναρτήσει και στο διαδίκτυο διακήρυξη συμπαράστασης για τους Έλληνες, Ισπανούς και Ιταλούς εργαζόμενους.

«Όσοι σπέρνουν λιτότητα θα θερίσουν ύφεση» τονίζει, σε δήλωσή της, η γενική γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, Μπερναντέτ Σεγκόλ και προσθέτει ότι «οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να ακούσουν την οργή των ανθρώπων που βγαίνουν στους δρόμους».

Εξάλλου, οι Νέοι Συνδικαλιστές της Νότιας Ευρώπης προχώρησαν, μετά από πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ, στη δημοσίευση ενός κοινού μανιφέστου κατά των πολιτικών που εφαρμόζονται και έχουν σαν αποτέλεσμα την εκτίναξη σε υψηλά επίπεδα της ανεργίας μεταξύ των νέων. Στη διακήρυξή τους, οι νέοι συνδικαλιστές ζητούν να προστατευθεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο το οποίο διασφάλιζε στις μεταπολεμικές γενεές τα πλεονεκτήματα του κράτους πρόνοιας και της ειρήνης. Η ανεργία των νέων στην Ελλάδα έχει φθάσει το 55,6%, στην Ισπανία το 54%, στην Πορτογαλία το 37,4%, στην Ιταλία το 35% και στην Κύπρο το 27%.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, ο Γιάννης Βρούτσης θα θέσει την επιτακτική ανάγκη απελευθέρωσης μεγαλύτερων κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ώστε να υπάρξει τόνωση της απασχόλησης και να ενισχυθεί η κοινωνική προστασία, κατά τις συναντήσεις που θα έχει με τις επιτροπές Οικονομικών και Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Έχει, ήδη, αποφασιστεί και, εντός των επόμενων ημερών, θα ξεκινήσει η υλοποίηση προγράμματος του υπουργείου Εργασίας- κόστους περίπου 150 εκατ. ευρώ, από ευρωπαϊκούς πόρους- για περίπου 80.000 νέους ανέργους σε όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας, με έμφαση στον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*