Κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη

 

Κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη

Κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη

Ενεργοποιείται το ηλεκτρονικό κατασχετήριο για χρέη στο Δημόσιο, βάσει απόφασης του Γιάννη Στουρνάρα, ενώ τίθεται σε εφαρμογή, με απόφαση του Γιώργου Μαυραγάνη, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός που θα έχει εικόνα των λογαριασμών των ελεγχόμενων.

Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Πέμπτη τίθεται σε εφαρμογή το Σύστημα Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών και Τραπεζικών Πληρωμών με το οποίο ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να έχει άμεση εικόνα με τους λογαριασμούς των ελεγχόμενων στις τράπεζες.

Με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης προβλέπεται η έναρξη της λειτουργίας του Συστήματος με βάση το οποίο ελεγκτές απο τις Δ.Ο.Υ, το ΣΔΟΕ και την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδικασίες θα έχουν πλήρη εικόνα εντός 24 ωρών από την αποστολή του αιτήματος στις τράπεζες για τους λογαριασμούς καταθέσεων και τα δάνεια του ελεγχόμενου.

Πρόκειται για ένα κλειστό κύκλωμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ανάμεσα στις φορολογικές αρχές και τις τράπεζες με αυστηρούς όρους προστασίας των προσωπικών δεδομένων των φορολογούμενων. Το νέο σύστημα εκτιμάται οτι θα διευκολύνει τους φορολογικούς ελέγχους αφού θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ενημέρωσης των φορολογικών αρχών για την οικονομική κατάσταση του ελεγχόμενου οι οποίες σήμερα ήταν χρονοβόρες.

Παράλληλα, με άλλη απόφαση που υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ενεργοποιείται η διαδικασία του ηλεκτρονικού κατασχετηρίου για χρέη προς το δημόσιο. Βάσει της διαδικασίας αυτής, οι τράπεζες υποχρεούνται εντός 10 ημερών απο τότε που θα λάβουν το αίτημα των φορολογικών αρχών να ελέγξουν τους λογαριασμούς του ελεγχόμενου και να προχωρήσουν σε κατάσχεση, με βάση τα ποσά των χρεών του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*