Καταρρέουν οι δήμοι όλης της χώρας

Με ομαδική παραίτηση σκέφτονται να απαντήσουν οι 325 δήμαρχοι της χώρας καθώς το μνημόνιο 3 τους οδηγεί στο λουκέτο. Όλα αυτά όμως θα κριθούν την ερχόμενη βδομάδα στο έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) όπως αποφασίστηκε χτες κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.

«Πολλοί δήμοι και σήμερα δεν μπορούν να πληρώσουν τη μισθοδοσία τους. Σε λίγο καιρό και άλλοι δήμοι θα έχουν το ίδιο πρόβλημα και δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους» είπε στους UR ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών και μέλος του δ.σ. της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης (φωτ.).

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα όσα απαιτούνται από το μνημόνιο που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή οι δήμοι καλούνται  να δώσουν τα ονόματα των υπαλλήλων οι οποίοι θα απολυθούν.

«Ο νόμος αφορά τους υποχρεωτικής εκπαίδευσης που εργάζονται σε διοικητικές θέσεις στους δήμους» είπε ο κ. Δανιηλίδης και επεσήμανε ότι η απόφαση της ΚΕΔΕ είναι να μην ενημερώσουν τα υπουργεία.

Παράλληλα, η ΚΕΔΕ θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας θεωρώντας αντισυνταγματική την καθιέρωση «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

«Οι δήμοι ελεγχόμαστε και σωστά γίνεται για το κάθε ευρώ που ξοδεύουμε. Από τον πάρεδρο, το υπουργείο Εσωτερικών, το ΣΔΟΕ. Η καθιέρωση του Παρατηρητηρίου εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες και είναι πέρα για πέρα αντισυνταγματική» ανέφερε ο κ. Δανιηλίδης.

Επιπλέον, η τεράστια απόκλιση ύψους 1,738 δις ευρώ που διαπιστώνεται μεταξύ των οριζόμενων από την ισχύουσα νομοθεσία πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των προβλέψεων του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013 οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια όπως αναφέρει η ΚΕΔΕ στην ολική κατάρρευση των δήμων. Επιπλέον, οι δήμοι, με βάση όσα ορίζει ο Καλλικράτης, καλούνται από την 1η Ιανουαρίου 2013 να ασκήσουν 200 νέες αρμοδιότητες, για τις  οποίες απαιτούνται όχι μόνο οι αντίστοιχοι πόροι, αλλά και το ανάλογο προσωπικό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*