Η Καραϊβική επαναστατεί

 

Η Καραϊβική επαναστατεί

Η Καραϊβική επαναστατεί

Την ώρα που το Χόλιγουντ επιχειρεί να ξορκίσει τις ενοχές της αποικιοκρατίας με ταινίες όπως ο «Λίνκολν» του Στίβεν Σπίλμπεργκ και το «Δώδεκα χρόνια σκλάβος» του Στιβ ΜακΚουίν, οι ηγέτες της Καραϊβικής συνασπίζονται και ζητούν αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων ευρώ για τους τρεις και πλέον αιώνες δουλεμπορίου στον Ατλαντικό.

«Η Ευρώπη χρωστάει στην Καραϊβική» και όχι το αντίθετο, υποστηρίζουν με μια φωνή και εγκαινιάζουν μια δικαστική διαμάχη με επίκεντρο μία από τις πλέον σκοτεινές σελίδες στην παγκόσμια ιστορία.

Οι 14 από τις 15 συνολικά χώρες που απαρτίζουν την Κοινότητα της Καραϊβικής (Caricom) μηνύουν τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, αξιώνοντας επανορθώσεις για τη δουλεία, αλλά και για η γενοκτονία των γηγενών κατοίκων τους.

Πιο συγκεκριμένα, δώδεκα πρώην βρετανικές αποικίες (Μπαχάμες,Τζαμάικα,Μονσεράτ κ.ά.) μαζί με την πρώην αποικία της Αϊτής και το Σουρινάμ, πρώην ολλανδική αποικία, προσέλαβαν για να τις εκπροσωπήσει τη βρετανική δικηγορική εταιρία Leigh Day. Πρόσφατα ο κολοσσός κέρδισε την αποζημίωση εκατοντάδων Κενυατών που είχαν βασανιστεί από τη βρετανική αποικιακή κυβέρνηση κατά η διάρκεια της εξέγερσης των Μάου Μάου, τη δεκαετία του ’50.

Οι «14» εξωτικοί παράδεισοι-χρεωμένοι την πλειοψηφία τους στις παγκόσμιες τράπεζες- συγκρίνουν την εκστρατεία τους με τις διεκδικήσεις των Εβραίων από τη Γερμανία και των αυτοχθόνων Μαορί από η Ν.Ζηλανδία. Ύστερα από αιώνες οικονομικής εκμετάλλευσης, λένε, εξακολουθούν να ταλανίζονται από τη φτώχεια, την ώρα που οι προηγούμενες χώρες της Δύσης στήριξαν την ευημερία τους στην αποικιοκρατία και τις φυτείες της οργής.

 

 

πηγή : Ελεύθερος Τύπος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*