Δίνουν τους οικογενειακούς τάφους για λίγα ευρώ!

Δίνουν τους οικογενειακούς τάφους για λίγα ευρώ!

Λίγα ξύλα για να ζεσταθούν, φαγητό, μια δουλειά που να τους εξασφαλίζει τα προς το ζην, φιάλες γκαζιού, ακόμα και παραχώρηση των οικογενειακών τάφων για λίγα ευρώ, είναι μερικά από τα αιτήματα των πολιτών που προστρέχουν στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μπορεί παλιότερα οι πολίτες να περνούσαν το κατώφλι των δημάρχων για να διαμαρτυρηθούν για λακκούβες στους δρόμους, καμένες λάμπες και πρόστιμα, σήμερα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Λειτουργούμε ως ψυχοθεραπευτές και βάζουμε συνέχεια το χέρι στην τσέπη» δηλώνουν αρκετοί δήμαρχοι της Βόρειας Ελλάδας. Οι ιστορίες που ακούν, τους αναγκάζουν να ρίξουν όλο το βάρος και τη νέα χρονιά στα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, που περιλαμβάνουν- μεταξύ άλλων -συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία, ανταλλαγές προϊόντων.

Κι ενώ ο αριθμός των οικογενειών που ζουν στα όρια της φτώχειας ολοένα κι αυξάνει, όλοι γνωρίζουν πως είναι αρκετές ακόμη αυτές που λόγω αξιοπρέπειας ή ντροπής δεν έχουν αποταθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων.

«Έως τώρα πουλούσαν ό,τι χρυσά είχαν για να ζήσουν. Τώρα έρχονται στον δήμο και ζητούν βοήθεια με κάθε τρόπο. Όταν φτάνουν άνθρωποι στα γραφεία μας και μας λένε ότι πουλάνε έως και τους οικογενειακούς τους τάφους για λίγα ευρώ, εμείς τι να κάνουμε;» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη, δίνοντας ένα παράδειγμα της τραγικής κατάστασης στην οποία φτάνουν ορισμένοι δημότες.

Στο δήμο Δίου -Ολύμπου του νομού Πιερίας μία γυναίκα που της έκοψαν το ηλεκτρικό ρεύμα λόγω οφειλών και ζει το τελευταίο διάστημα στο σκοτάδι, βρέθηκε έξω από τα γραφεία αντιδημάρχων ζητώντας να της αγοράσουν έστω μία φιάλη γκαζιού προκειμένου να μπορεί να μαγειρεύει και να ζεσταίνει νερό.

«Ο μισός μισθός των δημάρχων πηγαίνει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Όταν έρχονται και σου ζητάνε 5 ή 10 ευρώ για να περάσουν ή να συμπληρώσουν τους λογαριασμούς δεν θα δώσεις; Η κατάσταση είναι τραγική. Το θετικό είναι ότι οι πολίτες έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα αλληλεγγύης και όταν ζητάμε να βοηθήσουν το κάνουν» συμπληρώνει ο δήμαρχος Δίου -Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Νάουσα. «Ψυχοθεραπεία κάνουμε οι δήμαρχοι της περιφέρειας. Έρχονται και μας ζητούν λίγα χρήματα να περάσουν και εμείς δίνουμε από την τσέπη μας γιατί ξέρουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Μας ζητάνε να μην τους κόψουμε τους λογαριασμούς του νερού. Μας δίνουν έναντι 10 ευρώ και κάνουμε τα στραβά μάτια. Ο κόσμος έχει ζητήματα επιβίωσης. Προσπαθούν να πορευτούν, να πάρουν λίγο γάλα, ενώ είναι αρκετοί ακόμη αυτοί που δεν θέλουν να μιλήσουν για να μην μαθευτούν τα ζόρια τους σε μία κλειστή κοινωνία. Θα πρέπει σε όλους αυτούς να τους δώσουμε ελπίδα» αναφέρει ο δήμαρχος Τάσος Καραμπατζός.

Όσον αφορά τη θέρμανση στη Νάουσα το δημοτικό συμβούλιο προχώρησε στην λήψη απόφασης για φθηνά καυσόξυλα από το δημοτικό δάσος. Περισσότερες από 500 οικογένειες της πόλης, με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, έλαβαν περίπου 6.000 τόνους ξύλα, καταβάλλοντας 50 ευρώ τον τόνο.

Στη Φλώρινα, όμως, που το κρύο είναι ιδιαίτερα τσουχτερό και ο χειμώνας μακρύς εκατοντάδες είναι οι κάτοικοι που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα έξοδα της θέρμανσης, με αποτέλεσμα  να γυρεύουν και εκεί από τον δήμαρχο λίγα ευρώ για να ζεσταθούν.

«Έρχονται στο δήμο και μας ζητούν 20-30 ευρώ για να αγοράσουν τα ξύλα της ημέρας. Να τα αγοράσουν όχι όπως παλαιότερα με τον τόνο αλλά με το κιλό. Ίσα ίσα για να καλύψουν τις ανάγκες μιας κρύας ημέρας» δηλώνει ο δήμαρχος της πόλης Ιωάννης Βοσκόπουλος.

Κι αν στην περιφέρεια τα προβλήματα είναι λίγο -πολύ γνωστά, διότι οι δήμαρχοι με τους πολίτες έχουν πιο στενή επαφή, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλές δυσκολίες και στις πόλεις, εκεί όπου ο αριθμός των πολιτών είναι μεγαλύτερος. Στο πλαίσιο αυτό, οι δήμοι επιχειρούν να καταγράψουν τον αριθμό των οικογενειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης και να τους βοηθήσουν.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου για το πρώτο εξάμηνο του 2013. Το πρόγραμμα λειτουργεί τα τελευταία τρία χρόνια και κάθε εξάμηνο, με την επίδειξη ειδικής κάρτας, παρέχονται σε 200 άπορες οικογένειες και μεμονωμένα άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, είδη παντοπωλείου, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ενδύματα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.ά.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη Καλυψώ Γούλα, για την αντιμετώπιση του αυξημένου αριθμού αιτήσεων που δεν μπορούν να καλυφθούν από το Κοινωνικό Παντοπωλείο ο δήμος Θεσσαλονίκης αναπτύσσει ενισχυτικές δράσεις.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*