Αύξηση από 5 έως 120 ευρώ στις επικουρικές συντάξεις

Αύξηση από 5 έως 120 ευρώ στις επικουρικές συντάξεις

 

 

Αναβολή για μετά τις εκλογές φαίνεται πως πήρε το σχέδιο για ενιαία παρακράτηση φόρου στις συντάξεις που προβλεπόταν στο Μνημόνιο.

Με υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Μαυραγάνης, από τον επόμενο μήνα η παρακράτηση δεν θα υπολογιστεί ούτε με την κλίμακα 5%-15%, όπως ως τώρα ίσχυε, ούτε με ενιαία κλίμακα για το συνολικό ποσό των συντάξεων όπως σχεδιαζόταν, αλλά αυτοτελώς για κάθε σύνταξη του δικαιούχου και με βάση την κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών.

Η αλλαγή όμως θα γίνει σταδιακά και μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες η φορολόγηση παγώνει με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να δουν αύξηση στο ποσό που θα λαμβάνουν κάθε μήνα.

Για παράδειγμα για έναν συνταξιούχο με επικουρική 100 ευρώ η αύξηση θα είναι στα 5 ευρώ, για επικουρική 200 ευρώ η αύξηση θα είναι 10 ευρώ το μήνα. Αντίστοιχα για μια επικουρική 350 ευρώ η αύξηση θα είναι σχεδόν 35 ευρώ και για ποσό επικουρική 500 ευρώ η αύξηση θα είναι περίπου 74 ευρώ. Για συντάξεις 600 ευρώ η αύξηση θα είναι 88 ευρώ και για επικουρική της τάξης των 700 ευρώ η αύξηση θα είναι λίγο πάνω από 103 ευρώ.

Βέβαια δεν πρόκειται για μόνιμη αύξηση και έτσι το ποσό θα μειωθεί και πάλι όταν θα αρχίσει να υπολογίζεται ο φόρος με τον μήνα.
Για τέσσερις μήνες όμως οι συνταξιούχοι θα λάβουν κάποιο ποσό επιπλέον. Ίσως μάλιστα η αναπροσαρμογή διαρκέσει λίγο παραπάνω και μαζί και οι αυξήσεις.

 

Πηγή: thesspress.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*