Αρχίζουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

 

Αρχίζουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

 

 

 

Στην Κύπρο είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας σήμερα, ημέρα που αρχίζουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, με τη συνάντηση Αναστασιάδη – Έρογλου στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας.

 Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση θα διαρκέσει περίπου μία ώρα και θα ακολουθήσει η ανάγνωση του κοινού ανακοινωθέντος από την Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Αναστασιάδης θα προσέλθει στη συνάντηση με έξι συνεργάτες του: το διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη, το Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου Νίκο Χριστοδουλίδη καθώς και πρόσωπα, που υπηρετούν στο γραφείο του κ. Μαυρογιάννη, καθώς και πρόσωπα από το Διπλωματικό Γραφείο.

 

be84240780701d212cac6cf560a12287_XL

Ο Ντερβίς Έρογλου θα συνοδεύεται επίσης απο 6 συνεργάτες του μεταξύ των οποίων και ο νέος διαπραγματευτής Κουτρέτ Οζερσάι.

 

Ν. Αναστασιάδης: Στοίχημα η επανένωση της πατρίδας μας
Το στοίχημα είναι να δούμε να επανενώνεται η πατρίδα μας, τόνισε o κ. Αναστασιάδης μιλώντας τη Δευτέρα το βράδυ εκτός κειμένου, στο πλαίσιο χαιρετισμού του σε τελετή απονομής βραβείων.

«Προσπάθεια και αγώνας όλων πρέπει να είναι να δούμε πώς μπορούμε μέσα από τη συνεργασία όλων να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα που έχουμε μπροστά μας», πρόσθεσε.

 

Συμφωνία μέσα σε τρεις μήνες θέλει ο Έρογλου

Από την πλευρά του ο τουρκοκύπριος ηγέτης φαίνεται να… βιάζεται, καθώς δήλωσε σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος.

«Αν και ο κ. Αναστασιάδης καθίσει στο τραπέζι με καλή πρόθεση, όπως εμείς, και με βούληση για τη λύση, μπορούμε να υπογράψουμε τη συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε ο κ. Έρογλου

«Εμείς έχουμε την πρόθεση για συμφωνία, γι’ αυτό το λόγο καθόμαστε στο τραπέζι. Εάν είχαμε αρχίσει το Σεπτέμβριο του 2013 τις συνομιλίες, στόχο μας ήταν να γίνει το δημοψήφισμα τον Απρίλιο. Εάν προσπαθήσουμε μπορεί εντός 3-5 μηνών να διανυθεί δρόμος που θα οδηγεί στο δημοψήφισμα», πρόσθεσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Ο Έρογλου χαρακτήρισε το θέμα των εγγυήσεων ως «κόκκινη γραμμή» για τους Τουρκοκυπρίους και τόνισε ότι όλα τα κόμματα στη τουρκοκυπριακή βουλή στηρίζουν τη λύση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι διαπραγματεύσεις χρήζουν ειδικών χειρισμών και εξαιρετικής προσοχής από την πλευρά των Ελληνοκυπρίων.

 

Πηγή: newsbomb.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*