Ανοιχτά μέτωπα στο σημερινό Eurogroup

Κύπρος και Ιταλία στο επίκεντρο της συζήτησης

Ανοιχτά μέτωπα στο σημερινό Eurogroup

 

Μπορεί η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup να μην αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον, οι πολιτικές εξελίξεις, όμως, δείχνουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά ανοιχτά μέτωπα.

Στο τραπέζι θα μπει και η πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ωστόσο δεν αναμένεται καμία απόφαση, καθώς βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη ο έλεγχος από την τρόικα.

Σήμερα θα συζητηθεί το ζήτημα της Κύπρου καθώς πρόκειται για το πρώτο Eurogroup μετά τις προεδρικές εκλογές και τη νίκη του Νίκου Αναστασιάδη στη μεγαλόνησο.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, δεν αναμένεται, ωστόσο, να ληφθούν αποφάσεις όσον αφορά τη δανειακή σύμβαση μεταξύ Βρυξελλών και Λευκωσίας.

Η γερμανική πλευρά εξακολουθεί να τηρεί αμυντική στάση, εμμένοντας στην γραμμή που θέλει προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για βοήθεια στην Λευκωσία να δρομολογηθούν αλλαγές στη χώρα.

Σε συνέντευξή του προς το κυριακάτικο φύλλο της Tagesspiegel o γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαμήνυσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα βιαστούν κατά τη συνάντησή τους να αποφασίσουν σχετικά με το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου. «Το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι εύκολο να λυθεί», τονίζει ο γερμανός υπουργός, διευκρινίζοντας ότι «οι κυπριακές τράπεζες είναι υπέρογκες σε σχέση με το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της χώρας» και αυτό θα πρέπει να αλλάξει.

Η γερμανική στάση έχει προκαλέσει την αντίδραση των Βρυξελλών. Σε συνέντευξή του προς το Der Spiegel, o ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν επέκρινε τη γερμανική στάση. «Ακόμα και όταν κάποιος έρχεται από μια μεγάλη χώρα θα πρέπει να συνειδητοποιεί ότι κάθε χώρα μέλος της ευρωζώνης είναι συστημικά σημαντικό» υπογράμμισε.

Σε περίπτωση που η Κύπρος περιέλθει σε κατάσταση άτακτης χρεοκοπίας, θα αναγκασθεί πιθανότατα να εγκαταλείψει το ευρώ, υπενθύμισε ο Όλι Ρεν προσθέτοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει νέες ανησυχίες στις αγορές.

Οι εξελίξεις στην Ιταλία, μετά τις εκλογές που δεν έβγαλαν κυβέρνηση, θα είναι επίσης ένα από τα βασικά θέματα της συνεδρίασης. Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο παράτασης της ακυβερνησίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναζωπύρωση της «ευρωκρίσης».

Σε συνέντευξή του χθες προς την εκπομπή Berlin Direkt του ARD, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε τις δηλώσεις του ηγέτη του «Κινήματος των 5 Αστέρων» Μπέπε Γκρίλο που θέλει την Ιταλία να καταρρέει σε 6 μήνες.

«Η Ιταλία έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι είναι σε θέση να σχηματίζει αποτελεσματικές κυβερνήσεις ακόμη και μετά από πολύπλοκα εκλογικά αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι «δεν έχει ξεπεραστεί η ευρωκρίση αλλά έχουν σημειωθεί καλά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων και στην Ιταλία» είπε.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*